За здрав начин на исхрана

Доброто здравје подразбира обезбедување на правилен баланс меѓу здравата исхрана и редовната физичка вежба. Клучно е да се разбере користта од тоа да се биде здрав, да се има соодветна телесна тежина (тука кликнете за да пристапите до Калкулатор на телесна маса за деца и адолесценти) и да се има доволно познавање за здрави навики во исхраната и физичката активност на вашите деца.

Добра вест....

Здравиот начин на исхрана, правилната исхрана и физичката активност им помага на децата да:

• Имаат цврсти коски и здрави заби
• Правилно да се развиваат и растат
• Ја подобрат концентрацијата за време на часовите
• Оддржуваат здрава телесна тежина
• Се фокусирани и активни

Лоша вест.....

Нездравиот начин на живот може да предизвика проблем во подоцнежните години и е директно поврзан со појавата на следните болести:

• Диабетес тип 2
• Висок крвен притисок и ниво на холестерол
• Одредени видови на карцином
• Срцева слабост
• Мозочен удар
• Проблеми со зглобовите и проблеми со дишењето
• Прекумерна тежина

За да останат децата здрави потребно е:

Да бидат активни секој ден
Водата да им биде главен пијалок
Да јадат повеќе овошје и зеленчук
Да ги исклучат ТВ/компјутер/мобилен и да излезат надвор
Помалку грицки - повеќе здрави алтернативи

Работно време

Понеделник до Петок: 7am - 4pm
Сабота: 
Недела: 

Контакт

тел:  02/3061-123;

тел:  078/255-948;
Email: contact@vanillafood.com.mk
Бул. 8-ми Септември 8-2/4, 1000 Скопјe

Контакт

 

Контакт форма

Информација

Секој работен ден од 7am - 4pm

тел:  02/3061-123;
Email: contact@vanillafood.com.mk

Адреса

Ванила Фуд
Бул. 8-ми Септември 8-2/4, 1000 Скопјe